Reisdocumenten
Voor uw Thailand vakantie is een geldig paspoort vereist. Dit dient na terugkomst vanuit Thailand nog 6 maanden geldig te zijn. Bij een verblijf langer dan 30 dagen in Thailand heeft u een visum nodig. Dat kunt u aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag, het Thaise consulaat in Amsterdam of bij elke andere Thaise ambassade ter wereld, zie links onderaan de pagina voor meer informatie. Bij een verblijf van 30 dagen of korter krijgt u een toeristen visum stempel bij aankomst op het vliegveld in Thailand. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden.
Belangrijk: zowel kinderen als volwassenen dienen zelf in het bezit te zijn van een paspoort. Kinderen ingeschreven in het paspoort van de ouders is vanaf heden geen geldig reisdocument meer.
Reisverzekering
Een goede reisverzekering is een absoluut vereiste. Deze kunt u eenvoudig in Nederland afsluiten. Heeft u reeds een reisverzekering, controleer dan of deze werelddekking biedt. Is dit niet het geval, laat uw huidige dekking dan uitbreiden. U bent anders niet verzekerd. Vergeet tevens niet uw verzekeringbewijs mee te nemen op vakantie. Ook een annuleringsverzekering dient u zelf vanuit uw land af te sluiten (aan te raden is om u te verzekeren voor de hoogte van de hele reissom).
Medisch
Voor Thailand zijn geen inentingen verplicht. Aanbevolen wordt echter om een DTP-vaccinatie en een vaccinatie tegen Hepatitis A te nemen. Contacteer hiervoor de huisarts, de GGD of de Travelclinic. Malaria tabletten zijn niet perse nodig aangezien Thailand Malariavrij is en er in de afgelopen decennia geen gevallen van Malaria waren in Thailand. Gebieden waar u echter toch rekening moet houden met Malaria zijn sommige grensgebieden met Laos, Cambodja en Myanmar. Wanneer u in deze streken in de jungle trekt moet u rekening houden met bepaalde kledingvoorschriften, zie bagage. Ook is de malariamug, in de zojuist genoemde gebieden, alleen ‘s avonds tijdens schemertijd actief. Wij adviseren daarom rond deze tijden binnen te verblijven met de airco aan.
Een ander gevaarlijke ziekte die kan worden overgebracht door muggen is dengue fever. Echter, om besmet te raken moet u meerdere malen worden gestoken. De ziekte kenmerkt zich door vermoeidheid, hoofdpijn en hoge koorts. Indien men erop tijd bij is kan de ziekte doorgaans snel worden genezen. Raadpleeg voor de laatste informatie uw huisarts of de DGD / GGD in uw omgeving. Het is ook zeer belangrijk om geen water uit de kraan te drinken. Het is mogelijk dat u hiervan darmstoornissen oploopt. Op alle hotelkamers staan een aantal flessen drinkwater welke gratis en veilig zijn, ook kunt u overal erg gemakkelijk water kopen. Als u regelmatig geneesmiddelen gebruikt, zorg er dan voor dat u voldoende meeneemt. Het is mogelijk dat deze medicijnen in Thailand niet verkrijgbaar zijn. Neem altijd een kopie (in het Engels) van het recept mee en, indien in uw bezit, een medisch paspoort. Houd er rekening mee dat sommige medicijnen onder de opium wet vallen in Thailand en dus verboden zijn. Een medicijnpaspoort (een bewijs van uw arts en doktersverklaring) zijn dan vereist om geen problemen te krijgen bij de bagage controlle.
De ziekenhuizen in Thailand zijn van uiterst goede kwaliteit. Dit komt doordat de artsen vrijwel altijd in het buitenland zijn opgeleid en het ziekenhuis over de meest luxe faciliteiten beschikt om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Mocht u tijdens uw bezoek aan Thailand medische problemen hebben, dan zullen wij u altijd proberen zoveel mogelijk te ondersteunen. Wij raden de volgende ziekenhuizen aan:
Bangkok: Bumrungrad;
Bangkok: Phyathai Hospital Building 1 & 2
Koh Samui: Bangkok Hospital Samui;
Phuket: Bangkok Hospital Phuket
Geldzaken
De munteenheid is de Thaise Baht (1 euro is ongeveer 39 Baht). Er zijn muntstukken van 1, 2, 5 en 10 Baht en bankbiljetten van 20, 50, 100 , 500 en 1000 Baht. Wij raden aan om uw Euro’s bij de grotere banken van Thailand om te wisselen voor Thaise Baht.
U kunt in Thailand met uw creditcard betalen en Traveller cheques worden bijna overal geaccepteerd. Uiteraard kunt u ook Thaise Baht opnemen met uw bankpas, dit kunt u doen bij verschillende geldautomaten (ATM's). Thaise banken berekenen 180 Thaise Baht per opname. Daarnaast berekent in de meeste gevallen uw bank in de Benelux ook nog transactiekosten. Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur, ATM's zijn natuurlijk 24 uur per dag beschikbaar.
Inentingen Thailand
Inentingen voor Thailand die verplicht zijn: Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Inentingen voor Thailand die worden aanbevolen: Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Thailand aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Thailand inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Thailand vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met uw huisarts / GGD. Meer over: inentingen Thailand.
Religie
94% van alle Thai is Boeddhist, dit is ook 1 van de redenen dat de Thai als zo’n prettig volk wordt beschouwd. Er zijn veel tempels en deze stralen een vredige blik uit. Ook zult u veel monniken tegenkomen in het straatbeeld, welke gekleed gaan in hun oranje gewaad. Let op dat personen van een andere seksen, monniken absoluut niet mogen aanraken en niet naast een monnik mogen zitten. Raak dus geen monniken en Boeddhabeelden aan maar benader ze met respect.
Ook moet u oppassen als u een Boeddhabeeldje als souvenir mee naar huis wilt nemen, dit kan worden geweigerd door de Thaise Douane. Het is in Thailand zeer onbeleefd wanneer men zodanig gaat zitten dat men uw voetzolen kan zien. In de tempel moet u uw voetzolen altijd in de tegenovergestelde richting van een Boeddhabeeld plaatsen, dus nooit naar Boeddha toe. U moet gepaste kleding dragen waneer u een tempel bezoekt, dit betekent een lange broek en lange mouwen, ook moeten de schoenen altijd uit, wanneer u een tempel betreedt.
Hotels
Bij alle hotels in Thailand is de algemene inchecktijd tussen 12:00 - 14:00 uur in de middag. Houd er rekening mee dat wanneer u vóór die tijd aankomt er een kans is dat u moet wachten tot uw kamer klaar is (tenzij anders met u besproken door onze vertegenwoordiger). Wij geven altijd bij uw reservering aan dat wanneer u eerder dan 12:00 uur aankomt we graag zouden zien dat u gelijk de kamer in kunt. Echter wordt dit bepaald op basis van beschikbaarheid.
Als BezoekThailand.nl zijn wij afhankelijk van de keuze die het management van een hotel maakt. Indien zij een renovatie van hun hotel aankodigen is dit zowel voor ons, als voor u overmacht. Echter proberen wij met u altijd naar een passende oplossing te zoeken binnen onze grenzen. Dit betekend dat u een alternatief wordt geboden waarbij we proberen te zoeken in dezelfde prijscategorie. Echter kan het zijn dat er bijkomende kosten zijn indien uw keuze valt op een duurder hotel (opmerking: aankondiging van renovatie gebeurd zelden als wij onze klanten naar resorts sturen).
Kleding en bagage
Neem niet teveel bagage mee naar Thailand. Schoenen, slippers, badkleding en lichte, katoenen zomerkleding zijn meestal al genoeg. Bij een eventueel bezoek aan een tempel dient u rekening te houden dat uw knieën en schouders bedekt zijn. In Thailand is overigens alle kleding te koop tegen zeer lage prijzen. Houd u wel rekening met de invoerbepalingen van de douane in Nederland. Vooral namaakproducten kunnen voor problemen zorgen. De website van de Nederlandse douane biedt heldere informatie inzake het invoeren van producten.
Wanneer u met Air Asia een binnenlandse vlucht heeft (economy class) mag u maximaal 20 kilo bagage per persoon inchecken. Uw handbagage mag maximaal 7 kilo zijn, houdt u hier dus rekening mee. Houd er rekening mee dat wanneer u zelf tickets met Air Asia boekt dat u zelf aanvinkt dat u 15, 20 of 25 KG per persoon wilt inchecken.
Trektocht of Jungle excursie
Mocht u op Trektocht of Jungle Excursie gaan dan adviseren wij u de volgende spullen mee te nemen. Houdt er ook rekening mee dat u veel spullen in Thailand kan kopen:
- Kleding en schoenen geschikt voor een trektoch(dus met stevig schoeisel)
- Zaklamp
- Veldfles
- Kleine rugzak
- Jack voor in de winter (november tot februari)
- Regencape om spullen droog te houden tijdens regenperiode (april tot oktober)
- Muggenolie
- Kopie paspoort
Denk eraan dat deze spullen op de meeste trektochten of jungle excursies een vereiste zijn en de ervaring een stuk minder positief kan uitpakken wanneer u deze benodigdheden tijdens de excursie niet meeneemt. Ons advies is: ga voorbereid op reis!
Vervoer in Thailand
Taxi
Neem alleen een taxi die gebruik maakt van een meter, wordt hier moeilijk over gedaan, stap dan gewoon uit. Taxi’s zijn er in (Bangkok) overal en volop, en wachten op een taxi duurt nooit lang. De startprijs op de meter bedraagt, in Bangkok, 35 Baht, vervolgens komt er dan per kilometer 2 a 3 Baht bij.
Minivan
Een uiterst comfortabele manier van reizen. Wij beschikken zelf over een aantal minivans waarbij gebruik wordt gemaakt van chauffeur en Engels sprekende gids. Ideaal voor de korte tot middellange afstanden. Tevens gebruiken wij deze in de meeste van onze tours. Boek een losstaande transfer met minivan.
Tuk Tuk’s
Misschien wel het populairste vervoersmiddel onder de toeristen. Wij maken hiervan ook gebruik bij ons Bangkok City Flash programma, een zeer unieke belevenis. Met de chauffeur bespreekt u de prijs, u dient ongeveer 30 a 40 % af te dingen. Vergeet bovendien niet van te voren een prijs af te spreken.
Sky Train en Subway System (Metro)
Het meest prettigste vervoersmiddel, rijden alleen in Bangkok en zijn ultraschoon en worden perfect onderhouden. Prijzen variëren van 10 tot 50 Baht, afhankelijk van je eindbestemming. De lijnen van de BTS sluiten aan op het routenet van de MRT.
Song Taews
Meest goedkope vervoersmiddel. U stapt achter in en zit met 2 rijen tegenover elkaar, in een verbouwde 'pick up'. Een afstand van een paar kilometer kost slechts 10 Baht, soms nog goedkoper.
Motorscootertaxi’s
Scootertaxi’s ziet u door de hele stad en kunt u herkennen aan de bestuurders met oranje hesjes. Een rit over kleine afstand kost tussen de 10 a 20 Baht. Wij adviseren echter niet om hier gebruik van te maken, aangezien er in Bangkok, 10 motorscooters per dag verongelukken.
Watertaxi’s
Deze zijn op de grotere rivieren en in de grachten te vinden. De vervoersprijs ligt tussen de 10 tot 20 Baht. Er wordt meestal gebruikgemaakt van een longtailboat en het is uitstekende mogelijkheid om aan de hitte te ontsnappen. Sommige Hotels in Bangkok maken gebruik van een shuttle service met privé boot van pier naar hotel en vice versa.
Samlors
Fietstaxi's zijn er nog altijd in vele plaatsen in Thailand. Het is Azië op en top, erg leuke ervaring, wel adviseren wij om eerst even over de prijs te onderhandelen.
Bussen
In Bangkok rijden veel bussen met een slechte kwaliteit, ook is het erg lastig met in- en uitstappen en is het routesysteem onoverzichtelijk. Wij raden iedereen dan ook af om hier gebruik van te maken.
Trein
De trein in Thailand is goed en goedkoop en de slaaptreinen bieden veel ruimte. Wees er echter wel op voorbereid.
Vliegtuig
Thailand beschikt over veel luchthavens en er zijn heel veel goedkope binnenlandse vluchten. Een prima alternatief voor een nachtrein van 12 uur, aangezien je al met 1,5 uur van Bangkok en naar Krabi vliegt. Overige vliegvelden zijn bijvoorbeeld; Koh Samui, Phuket, Chiang Rai en Chiang Mai. Er gaan vele vluchten per dag en airliners zijn onder andere: Thai Airways, Bangkok Airways en Air Asia. Let wel op dat er bij vluchten met Air Asia 20 kilo mag mee worden genomen, ook bij Thai Airways en Bangkok Airways is de norm 20 kilo is.
Fooien
Mensen weten zich niet altijd raadt met het geven van fooi in Thailand, vinden het moeilijk om een bedrag te bepalen of om een verschil te maken wanneer wel en wanneer niet een fooi te geven. In Thailand zijn de salarissen in de diensten en horecasector afgestemd op het ontvangen van fooien. Het totale bedrag van de fooien is afhankelijk van de soort reis of de lengte van de reis. Maar wij adviseren altijd de volgende bedragen;
- Voor een maaltijd in een lokaal Thais restaurant, rond de 20 Baht,
- Voor een maaltijd in een hotel of een luxe restaurant rond de 50 tot 100 Baht, afhankelijk van het totaalbedrag,
- Voor een taxichauffeur is het ongebruikelijk om fooi te geven, echter hebben ze vaak geen klein wisselgeld bij zich, dus kunt u het afronden tot een rond bedrag,
- Voor een tourguide waarmee u een halve dag op stap bent geweest rond de 100 a 200 Baht,
- Voor een tourguide waarmee u een hele dag op stap bent geweest rond de 200 a 400 Baht,
- Chauffeurs kunt u ongeveer de helft van dit bedrag geven
Medicijnen
Houd er rekening mee dat niet alle medicijnen die in Nederland gebruikt worden in Thailand zijn toegestaan omdat ze onder de Opium wet vallen. Vraag dus tijdig een medisch paspoort aan en vraag een bewijs van de behandelend arts (in het Engels) om geen problemen te krijgen op de luchthaven van Bangkok.
Telefoon & internet
Wij adviseren om eenmaal in Thailand een Thaise simkaart te kopen. Hiermee kunt u voordelig nationaal en internationaal bellen en gebeld worden. Geef het nummer door aan achterblijvers in Nederland. Simkaarten zijn verkrijgbaar bij alle grote warenhuizen en bij de meeste supermarkten (Bijv. Seven-Eleven). De meeste van de hotels die wij gebruiken beschikken over een wireless internetservice. Tevens zijn er in Thailand tegenwoordig overal internetcafé’s.
Voltage
In Thailand is de spanning 220 volt, neem dus een universele stekker mee, als u elecktronishe producten wilt opladen. In de meeste hotels in Thailand kunt u ook gewoon EUR stekkers gebruiken.
Adressen
- Thaise immigratiedienst
De Thaise immigratiedienst is onlangs verhuisd (okt 09) het nieuwe adres is:
Building B, Bangkok Government Center,
Chaeng Wattana Road, Soi 7
Bangkok
Links
U kunt hier terecht voor al uw vragen omtrent uw visum:
Vragen
Heeft u verdere vragen, of is iets niet helemaal duidelijk dan kunt u altijd een email sturen naar: info@bezoekthailand.nl of benader onze vertegenwoordiger in Nederland. Wij zijn u graag van dienst!