Prive volledige dag overland tour met privé gids en privé-vervoer van de oude stad van Sukhothai naar Chiang Mai. Onderweg maken we stops in de oude stad van Sri Satchanalai, Lampang en Lamphun met een lunch in lokale noordelijke stijl.
'S Morgens vertrekken we van Sukhothai naar de oude stad Sri Satchanalai. Het park beslaat de ruïnes van Si Satchanalai en Chaliang. Si Satchanalai, wat letterlijk 'Stad van goede mensen' betekent, werd in 1250 gesticht als het tweede centrum van het koninkrijk Sukhothai en als verblijfplaats van de kroonprins in de 13e en 14e eeuw.
De stad was rechthoekig van vorm. In de 16e eeuw werd een 5 meter hoge muur met een stroomopwaartse gracht gebouwd om de groeiende Birmaanse aanvallen af te weren. De locatie van de stad werd gefaciliteerd door twee naburige dominante heuvels. Het park wordt onderhouden door het Ministerie van Schone Kunsten van Thailand met hulp van UNESCO, dat het tot Werelderfgoed heeft verklaard. Si Satchanalai Historical Park trekt duizenden bezoekers per jaar, die zich vergapen aan de oude boeddhabeelden, paleisgebouwen en verwoeste tempels. Het park is gemakkelijk te toeren per fiets of zelfs te voet.
We gaan verder en vertrekken noordelijker naar de stad Lampang.
Lampang was een grote stad in het Lanna-koninkrijk. Na tientallen jaren van oorlogvoering met zowel de Ava Birmese als Ayuthaya in de 17e-18e eeuw, was de regio in verval, ernstig ontvolkt en onderhevig aan Birmese controle. Aan het einde van de 18e eeuw vermoordden de beroemde scherpschutter en Lampang-inheemse Nan Thip Chang de lokale Birmese leider in Wat Phrathat en leidde een opstand die leidde tot een terugdraaiing van de Birmaanse heerschappij over Lanna. Geallieerd met Bangkok, werden de afstammelingen van Nan Thip Chang, bekend als Chao Ched Ton (de zeven prinsen), de vazallen van de verschillende Lanna-steden tot de annexatie van Lanna in Siam (Thailand) onder koning Chulalongkorn (Rama V).
Lampang, ook wel "mueang rot ma" genoemd in het Thais, wat "paardenkoetsstad" betekent, wordt door sommige Thais beschouwd als het laatste paradijs in Thailand. Het ligt op ongeveer 100 km ten zuidoosten van Chiang Mai. Hoewel goed verbonden met het spoor, en vierbaans snelwegen naar zowel Bangkok en Chiang Mai, hier kunnen toeristen nog steeds door paarden getrokken koetsen vinden die regelmatig worden gebruikt voor transport. Eén account schrijft de paardenkoets toe aan de Portugezen via Macau, hoewel een meer waarschijnlijke oorsprong het koloniale Birma is. Lampang was een belangrijk centrum van de houtindustrie in het begin van de 20e eeuw en zag een instroom van migranten uit het door Birma gecontroleerde Birma. De paardenkoets is een van de meest gedenkwaardige symbolen van Lampang, zoals weerspiegeld in veel traditionele producten.
Na een lokale lunch in de noordelijke Lanna-stijl vertrekken we naar Lamphun, die werd gesticht door koningin Chama Thevi als de hoofdstad van het Haripunchai-koninkrijk, het laatste en meest noordelijke koninkrijk van Mon in het gebied. Ongeveer 25 km ten zuiden van Chiang Mai werd het gebouwd in de vorm van een schelp, volgde de Khuang rivier aan de oostkant en verdeeld door slotgrachten op de overige punten van het kompas. Koningin Chama Thevi wordt herinnerd in de Wat van haar naam, waarvan wordt gezegd dat het de rustplaats van haar as is. Vlakbij de belangrijkste ochtendmarkt van de stad, in het zuidwesten van de stad, staat een standbeeld van de koningin waarop het aanbod vandaag nog steeds door burgers wordt gedaan.
Lamphun is gastheer voor een van de belangrijkste tempels van Noord-Thailand, Wat Phra That Hariphunchai, op de achterkant van de 1 satang-munt De phra die in de titel de aanwezigheid van een boeddha-relikwie aanduidt in dit geval een van zijn haren, die was begraven in de chedi in 897, waarschijnlijk de gronddatum van de wat. De stad is omgeven door weelderige platteland onderbroken door rijstvelden en boomgaarden van de populaire fruit, longan, die wordt gevierd op een festival in augustus.
In de late namiddag gaan we naar de 'Roos van het noorden' Chiang Mai.